Otravă pentru mediu: pericolele ecologice prezentate de telefoanele tale mobile preferate

Otravă pentru mediu: pericolele ecologice prezentate de telefoanele tale mobile preferate
25
ian. 2022
  • 746
  • Adăugat de A. GSG

Otravă pentru mediu: pericolele ecologice prezentate de telefoanele tale mobile preferate

În lumea febrilă de astăzi, este un adevăr simplu pe care nimeni nu îl poate nega ca nu putem sta mult timp fără telefoane mobile. Stilul nostru de viață rapid și competitiv s-a ocupat de acest lucru. Dar taxa de mediu impusă de aceste gadget-uri necesare, new-age este îngrijorătoare. Și dacă nu găsim soluții inteligente și durabile pentru a contracara acest impact, vom avea o mare distrugere!

În acest blog, ne vom concentra asupra materialelor toxice care intră în o fabricație tipică de telefoane mobile. Metalele grele și alte substanțe care semnifică otravă atât pentru viața animală, cât și pentru cea vegetală. Și ca să nu mai vorbim de mediul ecologic, teren și ozon, în general.

Dar mai întâi, câteva fapte, statistici și o privire de ansamblu asupra lucrului către o soluție.


Durata medie de viață a unui telefon mobil

Numai în SUA, durata medie de păstrare a utilizatorilor a unui smartphone este de 2 ani. Și în majoritatea cazurilor, oamenii nu își aruncă vechile telefoane din cauza unor defecțiuni hardware. Sunt mai interesați să cumpere cea mai recentă versiune din linia lor preferată. Luați în considerare frenezia anuală care înconjoară cele mai recente lansări de modele de iPhone ale Apple, de exemplu.

Mai multe modele de smartphone-uri suferă, de asemenea, de redundanță rapidă a firmware-ului. Aici sistemele lor de operare, din lipsa actualizărilor companiei, devin depășite. O situație în care versiunile noi de aplicații nu se descarcă sau nu se instalează.

Un bun exemplu în acest sens este Samsung Galaxy Note 8 – lansat în septembrie 2017. Unele modele regionale de telefon, începând cu noiembrie 2021, oferă suport doar pentru versiunea Android 7.1.1 (Nougat). Acest lucru face ca multe aplicații populare, cum ar fi Slack (o platformă de mesagerie de serviciu), să fie inutilizabile.

Ambele aceste preocupări semnalează o cerere mai mare pentru telefoane mai noi, mai actualizate. Această dorință înseamnă, la rândul său, rezultate de producție mai mari și mai rapide. Rezultă o amprentă de carbon din ce în ce mai mare.

Toate veștile proaste pentru mediu. În plus, un motiv major pentru care practicile de producție au nevoie de reforme urgente. Atât în noile frecvențe de lansare a modelelor de telefon, cât și în producția de modele existente. Subiecții dreptului la reparație.


Dreptul la reparație

Mișcări de legislație publică precum dreptul la Reparația oferă o speranță ecologică. Apelul lor către producătorii de dispozitive pentru a construi telefoane care pot fi reparate de terți oferă beneficii duble.

În primul rând, ei iau companiile de tehnologie la sarcină în procesele lor de producție. Acestea urmăresc atât reducerea producției de dispozitive, cât și lansările de noi modele/linii (după cum s-a discutat).

În al doilea rând, îi forțează să susțină industria locală de reparații.

Ei fac acest lucru convingându-i să folosească componente de dispozitiv mai accesibile. Procesele de asamblare, cum ar fi lipirea unei plăci de telefon mobil, sunt de asemenea vizate. Toate în încercarea de a face reparațiile gadgeturilor o problemă care nu necesită introducerea companiei. O sarcină pe care orice persoană cu pregătirea necesară o poate aborda.

Din punct de vedere legal, aceștia se bazează pe argumentul anticoncurențial. Aceștia subliniază că dispozitivele greu de reparat și componentele fabricate de companie prefigurează intenția monopolistă. Înseamnă că cumpărătorii nu au dreptul de a le repara pe cont propriu, în condiții ieftine.

Luați în considerare costul de reparare a ecranului companiei de 599 USD pentru Apple iPhone 13 Pro Max. Aproape jumătate din costul unui nou telefon de înlocuire!

Se anticipează că succesul Dreptului la reparație va submina aceste politici de prejudiciu pământului și consumatorilor.

Dar mișcarea, așa cum era de așteptat, se confruntă cu eșecuri din partea Big Tech. Companii precum Apple, Amazon și Microsoft care continuă să facă lobby cu valută. Angajati atât în aplicarea, cât și în menținerea legilor care le susțin interesele.

Așadar, responsabilitatea noastră – consumatorii – este de a prelua mantaua și de a apăsa pentru schimbare. Siguranța atât a mediului, cât și a buzunarelor noastre depinde de acesta.


Materiale toxice utilizate în producția de telefoane mobile

Tabelul de mai jos oferă o estimare corectă a materiilor prime utilizate în producția zilnică de telefoane mobile.

.

Câțiva dintre acești compuși:

    • Arsenic
    • Antimoniu

Beriliu

  • Cadmiu
  • Cupru
  • Plumb
  • Litiu
  • Mercur
  • Nichel
  • Zincul

sunt numite substanțe chimice persistente, bioacumulative și toxice (PBT) de către ecologiști. Aceasta se referă la efectele lor negative asupra sănătății.

„Persistența” lor vine din faptul că rezistă la descompunerea mediului. Arsenicul, plumbul și mercurul se încadrează în această categorie. Datorită naturii lor elementare, ele nu pot fi descompuse în continuare.

Unii compuși ai materialelor pentru telefoane mobile, cum ar fi plumbul, sunt, de asemenea, bioacumulative. Viața animală, și în special marine, rămâne întotdeauna expusă riscului de expunere la ele. Și în timp, această contaminare duce la un surplus toxic: starea în care consumul cărnii lor duce la consecințe oribile asupra sănătății.

Cazurile de somon sălbatic și de crescătorie, cu nivelurile lor ridicate de mercur, sunt binecunoscute. Aceste alimente sunt deosebit de periculoase pentru mamele însărcinate/care alăptează și sugari. La consum, ele trec prin glandele mamare în laptele matern; care se adună în stomacurile în creștere ale sugarilor. De asemenea, se știe că trec prin membrana placentară până la fătul în curs de dezvoltare, provocând leziuni ale creierului.


Ignifugări bromurați (BFR)

Întarzitorii de flacără bromurați sau BFR, sunt compuși chimici adăugați la materialele plastice ale telefoanelor mobile pentru a le face rezistente la flacără. Problema cu aceste substanțe chimice este că sunt foarte toxice pentru oameni. Impactul lor asupra sănătății creierului, din nou, este bine documentat; se știe că are ca rezultat o întârziere grosolană a țesuturilor.

Așadar, prescripția de a evita utilizarea lor devine la fel de evidentă.


Concluzie

Aici, am discutat despre câțiva dintre principalii vinovați de producție de telefoane mobile care provoacă ravagii atât sănătății umane, cât și mediului. Nu există două moduri de a gândi la această problemă; impactul degradant al pieselor de dispozitiv aruncate, scurgerea toxinelor în pământ, este o catastrofă.

Dar știind că noi, oamenii, în zilele noastre, nu putem spera să ne lipsim de aceste instrumente, trebuie să se ajungă la un compromis viabil. Unul în care utilizatorii de dispozitive sunt de acord să-și păstreze telefoanele mobile pentru cel puțin 4-5 ani (deseori citat ca durata de viață funcțională a unui model tipic). Și, de asemenea, acolo unde aceste gadget-uri sunt renunțate – în scopuri de reciclare – într-un mod conservator din punct de vedere ecologic.

Eforturile conștiente ca acestea nu ar fi doar conservatoare din punct de vedere ecologic, ci ar fi și benefice din punct de vedere economic. Luați în considerare afacerea creată pentru atelierele de reparații de telefoane mobile din comunitatea locală.

În plus, longevitatea dispozitivului – cu mărcile populare care decid să beneficieze de dreptul la reparații – ar crea spațiu pentru noii producători să își comercializeze produsele fără a se confrunta cu o concurență acerbă; rezultând în scăderea generală a costurilor cu telefoanele mobile.

Din punct de vedere al mediului, trebuie să recunoaștem că schimbările climatice sunt reale. A fost denumită pe bună dreptate „amenințare existențială pentru specie”. Am stabilit că aruncările pripite ale telefonului mobil, cu mult înainte ca viața lor funcțională să se încheie, nu fac decât să-și sporească impactul. Și, așadar, este de la sine înțeles că atât indivizii, cât și guvernele naționale ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a încetini – dacă nu a o opri – pe drumul său.

Înainte ca judecata naturii să vină asupra noastră.

Încearcă Gestiune Service

Alege sa testezi GRATUIT

Gestiune Service folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii